Piet Snot


Piet Snot 1.0

iemand die niets te betekenen heeft; onbelangrijk persoon
Fictieve persoonsnaam die vooral gebruikt wordt in enige verbindingen. In tegenstelling tot als soortnaam beschouwde persoonsaanduidingen als vrolijke frans, brave hendrik, gekke henkie, jarige job en pietje-precies met hoofdletters gespeld.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Piet Snot…

is een fictief persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onbetekenend; is onbelangrijk
  • [Bestaansvorm of zijnsorde] is een fictiefpersoon

    Algemene voorbeelden


    Mensen binnen ons taalgebied spreken maar een taal (een Algemeen Beschaafd) en dat is Nederlands of beter nog: ABN. Van dat ABN geeft het Groene Boekje de spelling, maar wie het goed kent vindt daarin toch een aantal uitzonderingen: goesting (trek, zin), koeken (ruiten), pijken (schoppen), terminus (eindpunt), enzovoorts. Dat zijn Zuidnederlandse dialectwoorden, en die horen er evenmin in thuis als bijvoorbeeld het Zuidhollandse gosiemekul (Piet Snot), het Zeeuwse kallekienders (kinderhoofdjes), het Westvlaamse wuvers (wijven) of het Oostbrabantse ulliën (smeren).

    NRC,

    Vaste verbindingen


    voor Piet Snot

    1. voor niets; zonder dat het enig effect heeft of iets oplevert
      Vaak verbonden met werkwoorden als werken, staan, wachten en zitten.

      Ook een redacteur van Omrop Fryslân vroeg of ik direct na afloop klaar wilde staan voor een interview, maar Simone Scheffer vertikte het om met mij te spreken, zodat ik twintig minuten lang voor Piet Snot op haar heb staan wachten.

      http://www.liwwadders.nl/een-tsunami-van-vreugde/#.VTfinpNKWLI,

      De organisatie ziet wel of er tijdens de avond nog wat meer gasten bij zullen komen. Maakt het die mensen dan werkelijk niets uit dat je dan dus voor een groot deel voor Piet Snot hebt staan werken? Dat geld niet zaligmakend is en dat we met een enorme hoeveelheid hoogwaardige gerechten achterblijven?

      https://schouwenburgschrijft.wordpress.com/2014/03/04/column-voor-piet-snot/,

      De wegen die op de binnenring uitgaven waren plekken des onheil. Vooral omdat de rode verkeerslichten er vaak voor Piet Snot stonden. Voor sommige automobilisten betekenden ze niet meer dan een leuke verlichting.

      De Morgen,

      "We hebben jaren in onzekerheid geleefd", vertelt P. Sonneveld daags na de feestelijke 'ontblikking'. "De schadevergoeding was weliswaar in orde, maar de aardigheid van het ondernemen was er finaal af. Je werkte voor piet snot, je boerde louter voor de vernietiging."

      NRC,

      Hij moest haar opmerken, ze zat hier verdorie niet voor Piet Snot!

      Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

    voor Piet Snot staan

    1. een mal figuur slaan; voor gek staan

      Een schooljuf wilde weten waar ik voor kwam, ik moest haar het hele verhaal vertellen, de ogen achter de brilleglazen bleven koeltjes registreren, met diezelfde ogen keek ze naar de kan, ik voelde me zowaar voor Piet snot staan.

      Berthold 1200, Paul Koeck,

      Voor Piet Snot staan in die hal, in het zicht van iedereen, dat bevalt me niet.

      https://books.google.nl/books?id=PW6bAAAAQBAJ&pg=PT54&lpg=PT54&dq=voor+piet+snot+staan&source=bl&ots=D74K8hTIK8&sig=6vFFqvahMwirVi5LFVZTlcyuqRM&hl=nl&sa=X&ei=uej2VPikIYKIPdaKgOgK&ved=0CCIQ6AEwATge#v=onepage&q=voor%20piet%20snot%20staan&f=false,

    erbij staan voor Piet Snot; erbij zitten voor Piet Snot

    1. erbij staan of zitten zonder van betekenis te kunnen zijn; erbij staan of zitten zonder mee te kunnen doen, zonder iets in te kunnen brengen

      Zodra het gesprek over het programma van de vorige avond ging, zat hij er eigenlijk voor Piet Snot bij. Je werd gewoon door je omgeving gedwongen televisie te kijken.

      De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

      Voordat moeder de auto werd uitgeholpen zei ze: Zie zo, ik heb er de hele middag weer voor Piet Snot bijgezeten.

      Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

    iemand, zichzelf voor Piet Snot zetten

    1. iemand of zichzelf belachelijk maken; iemand of zichzelf voor gek zetten

      Jij zou je wel willen uitsloven en jezelf voor Piet Snot zetten?

      http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/03/live_toneel_oppositie_mag_ook.html,

      Kennelijk doet het college van Burgemeester en wethouders zaken onder toezicht van een aantal raadsleden op een manier die het democratisch gehalte van het totale bestuur in een kennelijk kwaad daglicht stelt bij de burger en de goeden van de raad voor Piet Snot zetten.

      http://www.spleiderdorp.nl/2009/11/crap-is-het/,

      Corgi's zijn soms eigenwijs, maar we zouden niet anders willen, tenzij ze ons net op dat moment voor piet snot zetten.

      http://amazingcardigan.forum2go.nl/geslaagd-t424.html,

    iemand behandelen als Piet Snot

    1. iemand als onbetekenend en minderwaardig behandelen

      Wat hem stoort is dat hij eindeloos moet wachten op een bouwvergunning. En dat hij vier jaar moet wachten op een uitspraak van het gerecht als hij bestolen is. En dat magistraten hem dan nog behandelen als piet snot.

      De Standaard,